Cséry és Halász tehenészete a Városliget szélén

Cséry Lajos és Halász Vince majorsága előtt

 

Az 1860-as években a Városliget szélén működött Cséry Lajos és Halász Vince mintatehenészete. Több száz magyar, svájci és holland tenyészállatot neveltek, nemesítettek és árusították is hús- és tejelőállataikat, tenyészbikáikat. A magyar és a holland keresztezésével olyan fajtát állítottak elő, mely tejelésben felülmúlta a svájcit és megközelítette a hollandot, súlyban pedig felülmúlták a hollandot. Fejér megyében, Ráckeresztúron volt nagyobb gazdaságuk, később Pusztaszentlőrincen gazdálkodtak. Naponta kétszer szállították be Pestre lezárt vasedényekben a friss tejet a megrendelőknek: kávésoknak, pékségeknek, cukrászoknak, magánembereknek. A tisztaságra különösen ügyeltek, ami az alapja a biztonságos állattartásnak és a tejtermelésnek. Külföldi kiállításokra is jártak, ahol díjakat is nyertek.

Nemcsak állattartással foglalkoztak, szívükön viselték a magyar mezőgazdaság fejlesztését is. Sokszor tartottak gépbemutatót és -vásárt. Aratógépversenyt is rendeztek, melyet Deák Ferenc is meglátogatott.

A képen Szarka, a négyéves bika, holland apa és svájci anya keresztezése, és Berta, a négyéves tehén, ő is holland apa és svájci anya utódja. Naponta 40 icce tejet adott.

A majorság valójában Istvánmezején volt, körülbelül a mai Stefánia út és a Hermina út között a Liget szélén, 40 hold területen az ő és rokonságuk földjén gazdálkodtak.

A majorság központja a térkép közepén lévő épületcsoportnál volt.