Egy legendás budai vendéglő: a „Politikus Greisler”

Üdvözlet a Politikus Greislertől! Az alsó kép közepén Gürsch Ferenc ül.

 

A Politikus (akkor még Politische) Greisler vendéglő első említését 1882-ből találtam, ekkoriban már híresen jó bort mérő helynek említik. A visszaemlékezések szerint 1849-ben nyitotta Gürsch János szatócs (1814-1881), ekkor építette a házát is a Koronaőr utca 6. alatt. Morvaországból érkezett, cipészként. Állítólag nagyon szeretett politizálni, ezért ragadt rá ez a név. Német nyelvterületen ismert kifejezés volt, színdarab, újság is volt ilyen néven.

Gürsch Ferenc (1846-1923), az unokaöccse, szintén ebben a vendéglőben kezdte pályáját 1860-ban borosfiúként, hogy évek múltán, 1879-ben átvehesse a vendéglőt, amit 1914. január végéig irányított. Huber-Szabó Lőrinc, Gürsch Ferenc leszármazottja írta meg, hogy Ferenc Jánosnak az unokaöccse volt, érdekes, a régi újságok fiaként említik.

Nagyforgalmú hely volt, főleg a színköri előadások után tértek be a vendégek még Pestről is vadgesztenyefás kerthelyiségébe, hogy megkóstolják messze földön híres specialitásait: a szamócás májusi bort, a „májtranklit” (inkább bólét, konyakkal, likőrrel, pezsgővel, gellérthegyi fehér- és sashegyi vörösborral, szagosmüge fűszerezéssel, jéggel hűtve), a libasültet majorannával, rántottcsirkét tejfölös uborkasalátával, aztán a borsos-káposztás- és cseresznyés rétest. Rácürmöst is árultak, tíz liter felett ingyen házhoz szállították.

1906-ban Friesz Mihály, Ferenc veje vette át a vendéglőt egy évre, de 1907. januárjában ismét ő irányította 1914 január végéig, amikor is az öreg Gürsch Ferenc nyugdíjba ment és eladta házát, vendéglőjét a Szegedről jött Metzger Jánosnak. Gürschék a 4. szám alatti házban éltek tovább, amit 1911-ben vettek meg. Metzger János előtte a Dob utcai Makk Hetest vezette. Ő szintén ismert és jónevű vendéglős volt. Családi vállalkozásként működtette, felesége és négy gyerekéből három segített neki. Egyik lánya, Mariska, Güsch apó késével vágta a cérnametéltet. A kést meg is őrizte, Popovics Edit, Metzger János dédunokája jóvoltából meg is csodálhatjuk!

Metzger János és családja a Politikus Greisler udvarán

 

Gürsch Ferenc kése

 

Metzger 1922. március 16-án 62 évesen meghalt, a Farkasréti Temetőben helyezték örök nyugalomra. Utána már nem sokáig működött a Politikus Greisler: utolérte a kisvendéglők és kiskocsmák sorsa, 1923. szeptember 13-án megszűnt. Telkét megvette a Kereskedelmi Bank. A húszas évek elején sok vendéglő és kiskocsma bezárt, helyükön üzlethelyiségek, bankfiókok nyíltak. 1925-ben ismét árulták, aztán 1933-ban lebontották a házat, melybe generációk jártak enni-inni, szórakozni.

Gürsch Ferenc 1923. elején halt meg 77 éves korában, őt is Farkasréten temették el.

A vendéglő a mai Kosciuszkó Tádé utca 6. és 8. szám alatt volt.

Köszönöm Popovics Editnek és Huber-Szabó Lőrincnek a kiegészítéseket!

 

Manapság: