Football-match Budapesten, 1899. 2. rész.

Műegyetem-bécsi Victoria mérkőzés a Millenárison. A háttérben az épülő Földtani Intézet.

Football-match Budapesten

A budapesti műegyetemi ifjúság megszívlelendő példát adott ifjú pályatársainak: igaz lelkesedéssel kezdi a testedző sport mívelését. A műegyetem polgárai köriben immár megalakult az első foolball-klub, amely ennek a kitűnő sportnak kultuszát tűzte ki célul. Szép sikert aratott máris. Az elmúlt vasárnapon mérkőzött az ifjú klub a bécsi Victoriá-val és fényes győzelmet aratott. Ez a diadal bizonyára még inkább arra utalja a magyar fiatalságot, hogy az angol eredetű, de a magyar vérmérséknek is kitűnően megfelelő sportjátékot minél tágasabb körben mívelje.

A football egyszerű és szép játék. Meghatárolt téren két csapat játszik egymás ellenében. Minden csapat 11 játékosból áll, akik négy rendben szoktak fölállani, 5 forwards (csatárok), 3 halfback (födözet), 2 lack vagy fullback (hátvéd), 1 goalkeeper (kapuvéd).

Győztes az a csapat, amely a kitűzött idő alatt többször hajtja át a labdát az ellenpárt kapuján.

A játékban a karokat és kezeket használni nem szabad, velük a labdát megérinteni vagy az ellenfelet megfogni tilos. Csak a kapuvédnek szabad a labdát kézre is fogni.

A szabály ellen való vétséget a versenybíró úgy büntetheti, hogy az ellenpártnak szabadrúgást (freekick) enged. Ha valamely játékos az oldalhatáron túl juttatja a labdát, akkor a labda játékon kívül van (out). A hibát elkövetőnek ellenpártjából egy játékos dobja a feje fölött a játéktérre a labdát. Ilyenkor a határvonalnak annak a pontján kell állania, a melyen a labda elhagyta a játékteret. E pontot az illető oldal határbírója (umpire) jelöli meg a versenybíró (referee) jóváhagyásával.

Ha valamely játékos az ellenpárt kapuja felőli határon túl juttatja a labdát (behind), akkor az a párt, melynek határán túlment a labda, a goal előtt levő vonalról visszarúgja.

Ha valamely játékos a saját kapuja felőli határon túl juttatja a labdát, akkor az ellenpárt a játéktér legközebbi sarkából berúgja a labdát (corner-kick).

Sorshúzás dönti el az egyik csapatnak előjogát, hogy szabadon választhat a játéktér két fele, vagy a kezdőrúgás között. Szünet (time) után helyet cserélnek a csapatok és az a csapat teszi meg a kezdő rúgást, mely nem kezdette meg eredetileg a játékot.

A vasárnapi match alkalmával a budapesti műegyetem footballklubja a bécsi Victoria-klubbal mérte össze erejét. A verseny délutáni 3-tól 4 óra 45 percig tartott s a budapestiek diadalával végződött. A nagyszámú közönség élénk figyelemmel kísérte a küzdelmet s minden érdekesebb epizódnál harsány éljennel adott tetszésének kifejezést. A budapesti versenyzők közt kitűntek: Guttmann, Miszky, Beliczay, Gillemot és Mayer. A bécsiek részéről jól játszottak: Albala, Sohr és Kohn.

Új Idők, 1899.

A fényképeket Iser Károly készítette

Arcanum Digitális Tudománytár